У молодому віці організм виробляє достатньо речовин, що забезпечують роботу суглобів. Але з віком їх виробництво в організмі скорочується. Про те, як повпливати на здоров'я суглобів за допомогою раціону, повідомляє дієтолог Юрій Павлюкевич у своєму блозі в Instagram.

Актуально Як їсти жирну їжу та худнути: названо перелік корисних жирів


Після 30 років потрібно дбати про своє харчування / Фото Fitosila

За здорові суглоби відповідають дві речовини: глюкозамін та хондроітин. Глюкозамін бере участь у будівництві сухожиль, звязок і хрящів. Хондроітин нормалізує структуру суглобового хряща.

Ці речовини містяться в деяких продуктах, а також виробляються людським організмом. Після 30-35 років їх виробництво скорочується, тому потрібно приділяти особливу увагу харчуванню.

До групи ризику входять люди, які мають надмірну вагу й ведуть малорухливий спосіб життя.


Існує перелік продуктів, що є корисними для суглобів / Фото Life-pro

Продукти, що містять глюкозамін

Багато глюкозаміну у м'ясі птиці та яловичині, рибі та морепродуктах, сирах, яйцях, а також в горіхах, паростках пшениці, морських водоростях тощо. Корисно вживати їжу з хрящами: свині вуха, яловичі хвости, курячі лапи. Час від часу їжте мармелад, пастилу, желе, холодець – усе, що містить желатин у своєму складі.


Страви з желатином корисні для здоров'я / Фото Uainfo

Продукти, що містять хондроітин

  • червона риба,
  • кістки та хрящі тварин,
  • кісткова тканина риб і парнокопитних тварин.

Вживання достатньої кількості продуктів з глюкозаміном та хондроітином сприяє швидшому відновленню після травм і перенавантажень, а також стабілізації фізичних показників.

Читайте Що приготувати на вечерю: 40 простих ідей для тих, хто худне