У молодому віці організм виробляє достатньо речовин, що забезпечують роботу суглобів. Але з віком їх виробництво в організмі скорочується. Про те, як повпливати на здоров'я суглобів за допомогою раціону, повідомляє дієтолог Юрій Павлюкевич у своєму блозі в Instagram.
Актуально Як їсти жирну їжу та худнути: названо перелік корисних жирів
Після 30 років потрібно дбати про своє харчування / Фото Fitosila
За здорові суглоби відповідають дві речовини: глюкозамін та хондроітин. Глюкозамін бере участь у будівництві сухожиль, звязок і хрящів. Хондроітин нормалізує структуру суглобового хряща.
Ці речовини містяться в деяких продуктах, а також виробляються людським організмом. Після 30-35 років їх виробництво скорочується, тому потрібно приділяти особливу увагу харчуванню.
До групи ризику входять люди, які мають надмірну вагу й ведуть малорухливий спосіб життя.
Існує перелік продуктів, що є корисними для суглобів / Фото Life-pro
Продукти, що містять глюкозамін
Багато глюкозаміну у м'ясі птиці та яловичині, рибі та морепродуктах, сирах, яйцях, а також в горіхах, паростках пшениці, морських водоростях тощо. Корисно вживати їжу з хрящами: свині вуха, яловичі хвости, курячі лапи. Час від часу їжте мармелад, пастилу, желе, холодець – усе, що містить желатин у своєму складі.
Страви з желатином корисні для здоров'я / Фото Uainfo
Продукти, що містять хондроітин
- червона риба,
- кістки та хрящі тварин,
- кісткова тканина риб і парнокопитних тварин.
Вживання достатньої кількості продуктів з глюкозаміном та хондроітином сприяє швидшому відновленню після травм і перенавантажень, а також стабілізації фізичних показників.
Читайте Що приготувати на вечерю: 40 простих ідей для тих, хто худне