Джерело: інстаграм Анастасії Полтавської

Яка користь і шкода від пшеничного борошна, і чим можна його замінити, розповіла тренерка, дієтологиня Анастасія Полтавська.

Читайте також Що їсти на вечерю при схудненні: названі 6 простих страв

З давніх часів люди дробили пшеничні зерна камінням, а потім перетворювали злаки на дрібний порошок. Зараз зерна практично повністю очищають від грубих оболонок, залишаючи тільки їхні ядра. Така технологія позбавляє борошно клітковини і більшості вітамінів. До того ж її додатково білять і начиняють консервантами, щоб збільшити термін придатності, – зазначила Полтавська.

Що є у складі пшеничного борошна

  • Глютен. Завдяки йому з борошна виходить еластичне тісто. Але клейковина протипоказана людям з індивідуальною непереносимістю і може спровокувати порушення у травній системі.
  • Вуглеводи. Вони провокують різке підвищення цукру в крові. Саме тому лікарі не рекомендують вживати борошняні вироби людям з діабетом і зайвою вагою.
  • Клітковина – в білому борошні її кількість мінімальна.
  • Мінерали і вітаміни групи В, Е, РР, а також кальцій, залізо, фосфор, магній, марганець, мідь, калій і цинк.

Які сорти пшеничного борошна бувають і чим вони відрізняються

  • Вищий – піддається найбільш сильному очищенню, і втрачає при цьому клітковину і вітаміни. Містить до 14% глютену. З цього сорту виходить найсмачніша випічка.
  • Перший сорт виробляється із суміші борошна твердих і м'яких сортів. Містить більше клітковини і близько 11% глютену.
  • У складі другого сорту – багато крохмалю, але менше, ніж 10% глютену.

Обойне борошно грубого помелу виготовляється із зовнішніх оболонок зерна і містить масу корисних речовин. Однак у чистому вигляді воно не підходить для замішування тіста, – розповіла дієтологиня.

Пшеничную можно заменить другой мукой / Фото ua.all

Цікаво Чому не можна їсти раз на день: відома тренерка розповіла про наслідки

Чим замінити пшеничне борошно

Житнє борошно. В його складі на 30% більше заліза і на 50% калію і магнію.

Рисове – є лідером за вмістом білка і крохмалю. Крім того, в його складі немає глютену. З мінусів – може викликати запори (при частому вживанні).

Гречнане – містить рослинний білок і вітаміни групи B і E, але в ньому немає клітковини.

Вівсяне – багате на грубі волокна, мінерали і вітаміни.

Льняне – вважається одним з найбільш низькокалорійних. Часто використовується при лікувальній дієті у разі проблем із шлунково-кишковим трактом.