У чому суть роздільного харчування, пояснила дієтологиня Тетяна Лакуста у своєму Instagram.

Цікаво Чи потрібно їсти перед тренуванням: названі аргументи

Роздільне харчування (РП) – псевдонаукова теорія, яку не визнають вчені і лікарі. Принципи РП встановив натуропат Шелтон, який не був лікарем, закінчив факультет фізкульттерапії, збагатився за рахунок того, що його дієта поширилася серед зірок Голлівуду, але за час життя неодноразово заарештовувався і платив штрафи через смерть його "пацієнтів", – зазначила Лакуста.

Вона назвала поширені міфи роздільного харчування:

  • їсти фрукти на голодний шлунок;
  • не комбінувати вуглеводи і білки;
  • розділяти їжу по pH: лужна, кислотна, нейтральна;
  • не змішувати види білка в прийомі їжі;
  • не їсти диню / кавун і молочне з іншими продуктами.

Базові ствердження роздільного харчування

Різна їжа перетравлюється різними ферментами, тому їх треба їсти у різний час, інакше призведе до хвороб шлунково-кишкового тракту і їжа не перетравиться. А насправді: травні ензими є сумішами і завжди виділяються під кожен нутрієнт одночасно, починаючи з ротової порожнини і закінчуючи кишечником, – пояснила Лакуста.

Вона уточнила, що "чистих" за складом продуктів не існує: у всіх в різних пропорціях змішані білки, жири і вуглеводи.

Згідно з принципами роздільного харчування, продукти з різною pH не можна змішувати, "інакше вони будуть погано перетравлюватися і гнити у кишечнику". У той же час Лакуста підкреслила, що ШКТ людини складається з "поверхів", які підтримують різний pH, і продукти не можуть зламати цю систему.

Читайте Названо 3 несподіваних причини зайвої ваги

Плюси змішаного харчування

За словами Лакусти, змішане харчування має суттєві переваги:

  • Поєднання кислих фруктів (вітамін С) і м'яса покращує всмоктуваність з нього заліза в кишечнику, що суперечить правилам роздільного харчування.
  • Для засвоєння каротиноїдів, які містяться помідорах, гарбузі і шпинаті, потрібні жири. І якщо поєднувати їх в одному прийомі – користі буде більше.

І найбільший плюс: якщо менше морочитися над складними поєднаннями їжі, то з'явиться більше сил для ясних, світлих думок і гарного настрою, яке подолає харчову іппохондрію! – підкреслила Лакуста.