Сьогодні в супермаркетах надзвичайно багато рафінованої їжі. Про те, чи шкідливі рафіновані продукти, повідомляє дієтолог Юрій Павлюкевич у своєму Instagram.

Це цікаво Як змінити харчові звички і харчуватися правильно: 3 правила

Для чого роблять рафіновані продукти


Білий хліб краще замінити на цільнозерновий / Фото Menslife

Це продовжує термін придатності їжі. Окрім того, рафіновані продукти мають звичний нам смак і запах. Нерафінована їжа часто має сильніший аромат, осад тощо, тому здається нам не такою привабливою.

Вплив рафінованих продуктів на організм

Як стверджує дієтолог, рафінована їжа негативно впливає на обмін речовин, а також пришвидшує процес утворення каменів у жовчному міхурі. Окрім того, зростає рівень "поганого" холестерину, від чого виникають проблеми з серцево-судинною системою.


В очищених крупах мало клітковини, але багато калорій / Фото Koolinar

Чим замінити рафіновану їжу

Білий хліб та випічка

Вони повністю очищені від клітковини та корисних речовин. Замініть ці вироби на цільнозерновий хліб та хлібці, вівсяне печиво.

Очищені крупи

У білому рисі, манній крупі тощо міститься мало клітковини, проте багато калорій. Замінюйте такі крупи на нешліфований або бурий рис.

Соняшникова олія

В нерафінованій олії багато вітаміну Е, а от після очищення його майже немає. Тому надавайте перевагу нерафінованій олії холодного віджиму.


Надавайте перевагу нерафінованій олії / Фото Agroportal

Макарони

Обирайте варіанти з твердих сортів пшениці, або цільнозернові вироби.

Пам'ятайте, що час від часу можна потішити себе рафінованою їжею. Однак основу харчування мають складати корисні продукти.

Читайте Сироїдіння: що це таке і які можуть бути наслідки