Чому вона виникає, і як з нею боротися, розповіли медики Клініки дієтології Самойленко в Instagram.

Цікаво Названа найбільша помилка під час схуднення

Ми, начебто, вже зробили все, щоб відчувати себе бадьорими і здоровими: почали їсти більше сезонних фруктів і бігати у парку, замінили каву на матчу, дозволили собі спати більше 6 годин на добу. Так чому ж тоді почуття втоми не залишає? – йдеться у повідомленні.

Найпоширеніші причини хронічної втоми

1. Дефіцит йоду, заліза або вітаміну D

Для того щоб перевірити, чи є у вас дефіцит цих елементів, необхідно здати аналіз крові у медичній лабораторії. У разі їх нестачі – включіть у раціон продукти, багаті зазначеними елементами.

Вітамін D може підвищити:

  • риба;
  • риб'ячий жир;
  • креветки;
  • устриці;
  • молочні продукти;
  • яйця;
  • печінка;
  • гриби, вирощені у відкритому ґрунті.

Не поспішайте купувати препарати – підвищуйте рівень елементів за допомогою продуктів / Фото eda

Запаси йоду поповнять:

  • риба та морепродукти;
  • морська капуста;
  • печінка тріски;
  • хурма;
  • журавлина;
  • банани;
  • полуниця;
  • бобові;
  • гречка.

Читайте також Як правильно готувати здорову їжу: лайфхаки від дієтологів

Для підтримки рівня заліза:

  • біла квасоля;
  • нут;
  • сочевиця;
  • молюски;
  • тунець;
  • яловича печінка;
  • гіркий шоколад;
  • шпинат;
  • гречка;
  • картопля.

2. Порушення складу мікрофлори кишечника.

Кишечник людини містить трильйони корисних бактерій, які допомагають перетравлювати їжу і є невід'ємною частиною імунної системи нашого організму. Порушити гармонію бактерій у кишечнику може прийом антибіотиків, – розповіли дієтологи.

Вони пояснили, що ці препарати знищують більшість корисних бактерій, а відновлення мікробіома може займати до півроку, і в цей період організм людини особливо схильний до інфекцій і швидкої стомлюваності.

Також на мікробіом впливає неправильне харчування. Якщо ви їсте багато м'ясних продуктів, напівфабрикатів, фаст-фуду, рафінованих вуглеводів і трансжирів, це може привести до відмови кишечника виробляти корисну мікробіоту, оскільки всі сили йдуть на переробку шкідливої їжі.