У чому користь гарбуза, і чому його потрібно вживати, розповіла віце-чемпіонка світу з бодібілдингу (2018), чемпіонка України (2017), тренер Євгенія Самойлова у своєму Instagram.

Читайте Названі 8 непотрібних продуктів при правильному харчуванні

Користь гарбуза

  • На 90% складається з води і містить безліч амінокислот, вітамінів (А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т), а також мінерали (фтор, магній, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод ).
  • Продукт можна використовувати при недокрів'ї і атеросклерозі завдяки підвищеному вмісту солей міді та заліза.
  • Зміцнює судини і нормалізує тиск.
  • Вітамін С, який є в гарбузі, зміцнює імунітет і сприяє боротьбі з вірусними захворюваннями.
  • Гарбуз у вареному або печеному вигляді швидко засвоюється організмом, виводить шлаки, токсини і холестерин.
  • Продукт має легкий сечогінний і проносний ефект, бореться з набряками і виводить зайву рідину.
  • Гарбуз має корисні властивості для печінки, жовчного міхура і покращує роботу шлунково-кишкового тракту, оскільки має жовчогінну дію.
  • Покращує обмінні процеси.

Гарбуз – корисний продукт для багатьох груп людей / Фото sb

Цікаво Як схуднути, якщо немає часу і сил: фітнес-експертка дала пораду

  • У складі є вітамін Є, який уповільнює процеси старіння в організмі.
  • У гарбузі у 5 разів більше каротину, який корисний для нормального функціонування очей.
  • Сік гарбуза необхідний нервовій системі і має заспокійливий ефект, а також нормалізує сон.
  • Може використовуватися для лікування шкірних проблем – екземи, опіків, висипу.
  • Продукт має протизапальну дію, допомагає загоєнню ран, а насіння гарбуза визнане народним антігельмінтним засобом.
  • Гарбуз також містить розчинну клітковину (пектин), яка живить кишкові мікроорганізми.

Протипоказання

  • Якщо у вас виразка шлунка, підвищена кислотність, камені у жовчному міхурі і нирках, діабет або індивідуальна непереносимість і алергія на овочі – вживайте гарбуз з обережністю.
  • Надмірне вживання гарбуза може привести до помилкової каротинової жовтяниці (пожовтіння шкіри).