Які продукти вибрати та що категорично не можна брати в гори, розповідає Active 24.

За темою: Йдемо в гори: чому без хорошого взуття не обійтися і як його обрати

Старайтеся не перенавантажувати рюкзак
Старайтеся не перенавантажувати рюкзак / Фото Yugohod

Важливо розуміти тривалість і складність маршруту. У простий дводенний похід можна взяти з собою чимало різних смаколиків. Натомість в серйозний десятиденний потрібно чітко розрахувати кількість продуктів на людину, щоб не нести зайвого і водночас не голодувати.

Що точно не потрібно брати в похід:

  • консерви,
  • їжу в скляній тарі,
  • продукти, що швидко псуються,
  • свіжі овочі й фрукти,
  • солодку воду й алкоголь.

Основне правило – не беріть нічого, що зробить рюкзак важким, але не дає насичення. Замість свіжих фруктів та овочів краще візьміть сушені, а консерви можна замінити на в'ялене м'ясо.

Для перекусу візьміть горішки й арахісову пасту
Для перекусу візьміть горішки й арахісову пасту / Фото Sport-marafon

Основою в раціоні мають стати:

  • крупи (гречка, рис, булгур),
  • макарони,
  • дегідровані продукти (м'ясо й овочі),
  • горішки,
  • хлібці,
  • твердий сир, сирокопчена ковбаса і сало,
  • чай і кава.

У похід потрібно брати їжу, що забезпечить вас калоріями надовго. Водночас продукти мають бути легкими й компактними.

Потрібно пам'ятати, що краще не брати зайвого. Ретельно продумайте, скільки і якої їжі потрібно вам на кожен прийом. Крупи найкраще зважити відповідно до кількості людей і днів походу – а не нести з собою цілі пачки.

Для перекусу можна використовувати галетне печиво, батончики й шоколад. Добре насичують банани, однак їх краще з'їсти в перший день, щоб далі не нести зайвого.

У поході ви витрачаєте багато калорій, тому завжди майте під рукою перекус
У поході ви витрачаєте багато калорій, тому завжди майте під рукою перекус / Фото sxodim.com

Важливо: Зручна мандрівка: як зібрати рюкзак у похід

Потрібно обов'язково подбати про воду. Найкраще мати з собою не менше, ніж півтора літра на день – це без врахування потреб для приготування їжі.

Зазвичай туристи додатково набирають воду в джерелах протягом маршруту. Для цього добре мати з собою ще одну пусту пляшку.