Навіщо організму людини потрібні жири і де їх знайти – розповіла тренерка Анастасія Полтавська.

Цікаво Починаю худнути і зриваюся вечорами: що робити

Відразу розвінчаю головний міф у харчуванні – жир їсти можна і потрібно. Але його споживання необхідно контролювати. Важливо навчитися розрізняти корисні жири і те, що в народі називають "жирним шлаком", також уважно стежити за кількістю споживаних жирів, не забуваючи при цьому про білки і вуглеводи,
– зазначила Полтавська.

Вона пояснила, що жир "забезпечує транспортування поживних речовин в організмі і допомагає створювати низку життєво необхідних гормонів". ⁣⁣⠀

Жир накопичується у тому випадку, коли людина отримує енергії з харчуванням більше, ніж витрачає.

Які жири потрібні людині

Корисні жири – це життєво важливі жирні кислоти.⁣⁣ Є два види ненасичених жирів: поліненасичені і мононенасичені. Першими багата рослинна олія – оливкова, лляна, а також горіхи.⁣⁣ Джерело мононенасичених жирів – оливкова олія, а також авокадо, горіхи, арахісове масло,
– додала тренерка.

У горіхах міститься Омега-3 ​/ Фото Pixabay

Читайте Що їсти, щоб зігрітися: дієтологиня назвала корисні продукти

Омега-3

Це три жирних ненасичених кислоти, які оберігають організм від хвороб серця і Альцгеймера. Міститься Омега-3 в жирній рибі (лосось, тунець, скумбрія, оселедець), у молотому лляному насінні, насінні Чіа, волоських горіхах, морських водоростях, соєвих бобах.

Ці продукти рекомендується споживати з мінімальною обробкою.

З іншого боку, віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом омега-6 жирних кислот, інших насичених жирних кислот (пальмітинова кислота) і нульовим вмістом штучних трансжирів (частково гідрогенізована олія). Насичені жири і трансжири загрожують здоров'ю судин. Зазвичай вони містяться у фаст-фуді і напівфабрикатах, ковбасах, сосисках, морозиві, а також молочних продуктах (вершковому маслі, молоці, сметані),
– резюмувала Анастасія Полтавська.