Навіщо організму потрібні жири: факти, які має знати кожен
Джерело:
Інстаграм Анастасії ПолтавськоїУ суспільстві існує міф, що для схуднення потрібно відмовитися від жирів, проте це не зовсім так. Натомість потрібно розрізняти корисні жири та так званий "жирний шлак".
Навіщо організму людини потрібні жири і де їх знайти – розповіла тренерка Анастасія Полтавська.
Цікаво Починаю худнути і зриваюся вечорами: що робити
Відразу розвінчаю головний міф у харчуванні – жир їсти можна і потрібно. Але його споживання необхідно контролювати. Важливо навчитися розрізняти корисні жири і те, що в народі називають "жирним шлаком", також уважно стежити за кількістю споживаних жирів, не забуваючи при цьому про білки і вуглеводи,
– зазначила Полтавська.
Вона пояснила, що жир "забезпечує транспортування поживних речовин в організмі і допомагає створювати низку життєво необхідних гормонів". ⠀
Жир накопичується у тому випадку, коли людина отримує енергії з харчуванням більше, ніж витрачає.
Які жири потрібні людині
Корисні жири – це життєво важливі жирні кислоти. Є два види ненасичених жирів: поліненасичені і мононенасичені. Першими багата рослинна олія – оливкова, лляна, а також горіхи. Джерело мононенасичених жирів – оливкова олія, а також авокадо, горіхи, арахісове масло,
– додала тренерка.
У горіхах міститься Омега-3 / Фото Pixabay
Читайте Що їсти, щоб зігрітися: дієтологиня назвала корисні продукти
Омега-3
Це три жирних ненасичених кислоти, які оберігають організм від хвороб серця і Альцгеймера. Міститься Омега-3 в жирній рибі (лосось, тунець, скумбрія, оселедець), у молотому лляному насінні, насінні Чіа, волоських горіхах, морських водоростях, соєвих бобах.
Ці продукти рекомендується споживати з мінімальною обробкою.
З іншого боку, віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом омега-6 жирних кислот, інших насичених жирних кислот (пальмітинова кислота) і нульовим вмістом штучних трансжирів (частково гідрогенізована олія). Насичені жири і трансжири загрожують здоров'ю судин. Зазвичай вони містяться у фаст-фуді і напівфабрикатах, ковбасах, сосисках, морозиві, а також молочних продуктах (вершковому маслі, молоці, сметані),
– резюмувала Анастасія Полтавська.